Duurzame refit Stad Amsterdam in Den Helder

Voor de wereldreis die de Clipper Stad Amsterdam in 2020 gaat maken is een vijfmaandse refit in Den Helder ingepland. Voor de noodzakelijke certificering moest het gehele tuig op de wal aangeboden worden. Het schip ging afgelopen maandag in het dok op het oude marinecomplex Willemsoord. Hier kan al het onderhoud aan schip en tuigage gedaan worden door de eigen bemanning, die deze winter de klipper Radboud gebruikt als onderkomen. De tuigage is van het schip gehaald (zie de video hieronder) en is opgeslagen in gebouw 72 van Willemsoord, waar de bemanning een werkplaats voor onderhoud heeft ingericht.

De Stad Amsterdam is de afgelopen jaren vooral ingezet voor presentatie doeleinden van randstad en Stad Amsterdam. Daarnaast vaart het regelmatig zeiltochten met gasten. In 2020 start het schip met een wereldreis om aandacht te vragen voor de Sustainable Development Goals (SDG) van de Verenigde Naties. ‘Op 16 augustus 2020, de laatste dag van Sail Amsterdam, vertrekken we en op 22 september 2022 meren we aan het einde van deze reis ons schip af voor het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York’, zegt directeur van Stad Amsterdam Evert van Dishoeck.

Verduurzamen
Voor deze SDG World Tour is aandacht nodig voor het verduurzamen van het schip. Zo wordt de hoofdmotor vervangen door een Caterpillar C32 met een uitlaatgas-behandelings installatie. Ook wordt gekeken of met de verstelbare schroef en het toerental bezuinigingen in het brandstofgebruik mogelijk zijn. De beide 180 KW generatoren worden vervangen door twee lichtere van 115 KW. Door peak sheering kunnen piekmomenten met twee generatoren worden opgevangen. Daarnaast wordt het boordnet geschikt gemaakt voor aansluiting op walstroom. Alle aanpassingen moeten ook weer voldoen aan de nodige certificering.

Het schip heeft naar schatting een jaarlijks dieselgebruik van zo’n 200 ton. Ca een kwart hiervan is voor de voortstuwing, het overgrote deel wordt gebruikt door de generatoren. De afgelopen jaren is op het brandstofgebruik al bezuinigd, onder andere door de gemiddelde overvaar snelheid terug te brengen van 10 naar 6,5 knopen. Hierdoor kan meer en langer gezeild worden. Ook op oversteken met gasten wordt de laatste jaren een ruimere tijd gerekend waardoor de hoofdmotor minder nodig.

Een andere aanpassing voor duurzaamheid is de vuilwater-behandeling installatie, waardoor het schip alleen nog maar schoon water overboord zal pompen. Daarnaast zal er het nodige onderhoud en schilderwerk aan het interieur en exterieur worden uitgevoerd, en komt er een nieuwe keuken in het schip.

EOC
BBZ