Klimaatzeilers zoeken met spoed een (schone) speedboat

De 36 jongeren die samen op een zeilschip kropen om CO2-vrij de klimaattop (COP) in Chili te bezoeken, sturen nu noodsignalen de wereld in. Nee, hun driemaster Regina Maris mankeert niets. Het is de route die ze dwars zit. Hun eindbestemming ligt plots aan de andere kant van de wereld, dicht bij het vertrekpunt. Een maand geleden vertrokken de Europese jongeren, onder wie enkele Nederlanders, vanaf Europa richting Zuid-Amerika. Hun kompas zou ze naar Santiago leiden. Ruim op tijd zou ‘Sail to the COP’ er zijn, voor de top begin december. Ze zaten keurig in het kielzog van Greta Thunberg (16), die eerder al zeilend de oversteek maakte. Op wat zeeziekte na, zat alles mee voor de zeilers.

Tot eind vorige week. Het klimaatoverleg in Chili gaat niet door, maakte president Piñera bekend. De hevige straatprotesten, die zeker 30 levens eisten, noopten hem daartoe. Aanbeland bij de Kaapverdische eilanden kwam deze afzegging de zeilers ter ore. Maar, besloten ze na een nacht vol crisisoverleg: ze zeilden voort. Op naar Belém, Noord-Brazilië, om te helpen bij een lokaal milieuproject. Als ze daar over zo’n anderhalve week arriveren, zou genoeg tijd resteren om een uitgestelde klimaattop alsnog te bereiken, in New York, Costa Rica of Bonn.

Wat ze niet konden bevroeden: Madrid neemt de conferentie pijlsnel over, de aanvang blijft begin december. “Ons grote schip haalt dat niet tijdig, maar een racejacht mogelijk wel”, aldus de zeilers. Ze zoeken een ‘gouden tip’, voor een snelle lift van Belém naar Madrid. Greta Thunberg zit in dezelfde penarie: ook haar boot bereikt Spanje niet op tijd. Maar zij heeft een status aparte. Spanje bood direct aan om Greta – vliegtuigweigeraar – op te halen. Hoe, is nog ongewis.

Lees het gehele artikel op de bron: Trouw

EOC
BBZ