Waddenrace met dikke vlagen

De Overwinning won de 25e Waddenrace. Met veel wind en zware buien zeilde Joost Martijn zijn schip naar de eerste plaats. Hij werd gevolgd door de Hollandia van Evelien Prins, zij deed er 38 minuten langer over. Als derde kwam de Alida over de streep. 

Joost Martijn van de Overwinning zette dit op de Facebookpagina van de Gouden Vloot: “Een spannende race tegen dit keer ‘vooral’ het weerbericht! Harde wind was voorspeld, dus bij iedere haven de vraag: of blijven liggen of doorvaren? Van Harlingen via Vlieland naar Terschelling, Texel, Den Oever en weer terug naar Harlingen! Laatste rak met 11 knp naar huis.” Evelien Prins van de Hollandia meldde: “Nogal veel wind. Tip: volgend jaar graag iets minder. Vooral het stuk tussen Oudeschild en Den Oever was zwaar. Daarna ging het vooral erg hard. Regelmatig meer dan tien knopen op het traject langs de Afsluitdijk.”

De jaarlijkse Waddenrace was er één met veel wind en zware windvlagen. Dit leidde tot een flink aantal afmeldingen en soms ook schade aan schepen of tuigage. Op de Balder scheurde de fok en brak de grootschoot waarna ze naar Kornwerderzand motorden. De Pallieter kreeg problemen met een stuurkabel en lag langere tijd voor anker bij de BS 15 om een en ander te repareren. 

De meeste schepen kozen voor Terschelling-Vlieland-Oudeschild -Den Oever. De Aegir en de Breesant kruisten eerst naar Den Oever, waar de Aegir zich terugtrok vanwege de zeer zware windvlagen. De Breesant zeilde door en zou later bij Terschelling vastlopen bij het Groene Strand, waar ze moesten wachten op meer water. Ze meldden zich later af omdat ze de motor moesten gebruiken om los te komen. De Vriendentrouw ging zaterdagmorgen op het Verversgat voor anker in zware vlagen, maar ging later toch door. 

De Bontekoe kruiste eerst naar Oudeschild, maar ging in een zware bui voor anker om de bui af te wachten en nog verder te reven. Rond half vijf zondagochtend liep de Bontekoe vast in het Schuitengat bij de SG 12. De KNRM kwam kijken of hulp nodig was, maar kreeg de klipper niet los. Zondagmorgen kwamen ze los maar meldden zich af voor de wedstrijd. De Pallieter, Johanna Engelina en de Boreas sloegen de westelijke havens over en zeilden terug naar Harlingen om op zondag fris mee te feesten. De Vriendentrouw zeilde dapper door en kwam zondagmiddag in Harlingen aan. 

Kijk hier voor meer info

Foto: het begin van de Waddenrace, foto:Waddenrace

BBZ
EOC