Boreas wint de Slag in de Rondte

De Boreas van Henk Teuben won afgelopen week de Slag in de Rondte, de wedstrijd over het Wad met weinig regeltjes. Maar vooral: zonder motorgebruik zo snel mogelijk langs vijf waddenhavens en Noordpolderzijl zeilen. De tweede plaats was voor de Voorwaarts van Peter Glas, die samen met de Boreas dezelfde keus voor de route had gemaakt: Eerst met ruime wind via Ameland naar Noordpolderzijl, waar de wind draaide en ze met een lichte oostelijke wind weer terug zeilden langs de andere eilanden naar de Cocksdorp. Op donderdag ochtend om 00:40 kwam de Boreas terug in Harlingen, ongeveer anderhalf uur later gevolgd door de Voorwaarts.

De Slag in de Rondte was dit jaar vrij rustig, de wind is nooit hard geweest en het zonnetje leek elke dag te schijnen. Door de oostenwind was er wel een verlaging van de waterstand. 

Sommige schepen voeren eerst naar Ameland en daarna door naar het Oosten. Een ervan was de nieuwkomer Stormvogel van Jelte Friebel welke er een verdiende derde plaats mee behaalde. Een drietal schepen koos voor eerst Terschelling en Vlieland en daarna naar het Oosten. Ook geen slechte keuze, de Hollandia ven Evelien Prins werd er vierde mee. De tweemastklipper Welvaart probeerde het rondje door eerst naar Terschelling en Vlieland te gaan en daarna naar het Oosten. Daar moesten ze veel kruisen met weinig water, wat erg tegenviel. De tjalk Pallieter raakte bij Schiermonnikoog zo hoog dat ze na verschillende hoogwaters besloten zich van de plaat af te laten slepen. Hiermee verzekerde Remy de Boer zich van de Bolletjestrui.

Craig Youell hield op Facebook iedereen op de hoogte, bijgestaan door de Track en Trace van Zeilvaart Warmond en life beelden van Heel Holland Zeilt (Hans van Es). De laatste ging met zijn camera’s naar Noordpolderzijl en de Cocksdorp om deelnemers te kunnen filmen. Bekijk hieronder een filmpje van de derde wedstrijddag. Hierdoor was het voor de volgers van de slag mogelijk om de schepen te volgen op hun tocht over het Wad. 

De laatste update van Craig (donderdagavond 22:00 uur) vind je hier 

Foto: de Voorwaarts en de Boreas wachten op meer water

Een van de filmpjes van Hans van Es van Heel Holland zeilt op Youtube:

En ook in de Schuttevaer staat een uitgebreid artikel van Gijs van Hesteren, alleen voor abonnees

EOC
BBZ