Sea Rangers presenteren nieuw schip voor Noordzee beheer

Op zaterdag 2 november presenteert de Sea Ranger Service, in het gezelschap van ruim 150 vertegenwoordigers van de maritieme sector en (rijks)overheid, een nieuw schip voor natuurbehoud op de Noordzee. Het schip zal een jaar lang ingezet worden ten behoeve van onderzoek naar plastic vervuiling, zeewierteelt en natuurherstel.

Inmiddels varen sinds oktober 2018 jonge Sea Rangers dagelijks uit voor het uitvoeren van onderzoeks- en beheerstaken op zee. Zo doen zij onderzoek voor het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) naar plastic vervuiling in de Noordzee en voeren ze dagelijks weerobservaties uit voor het KNMI. Het werk is tot dusver uitgevoerd met het kleinere zeilschip Tooluka. Met het groter schip Fantastiko kan het werkgebied van de Sea Rangers nu uitgebreid worden tot het gehele Nederlandse Noordzeegebied.

Volgens oprichter van de Sea Ranger Service, Wietse van der Werf, is de inzet van werkschepen een win-win situatie. “Deze speciale zeilende werkschepen stoten minimale emissies uit en zijn goedkoper dan traditionele motorschepen maar wel gecertificeerd voor het professioneel uitvoeren van onze taken.”

Het gaat goed met de Sea Ranger Service. Inmiddels heeft de Sea Ranger aanpak de interesse gewekt van buitenlandse overheden en bedrijven. Van der Werf: “Naast het feit dat wij kostenefficiënte inzet bieden op zee voor tal van taken, bestrijden we met onze aanpak ook de hoge jeugdwerkloosheid in havensteden voor het creëren van de Sea Ranger banen. Er is veel steun om het model dat we in Nederland hebben ontwikkeld, nu naar de buurlanden uit te breiden.”

De eigenaar van de Fantastiko, Huub Veeneman, heeft het schip beschikbaar gesteld aan de Sea Rangers vanuit het geloof dat het ècht een verschil zal maken: “De aanpak van de Sea Rangers is dat zij concreet werk kunnen maken van een gezondere zee. Dat heeft me geïnspireerd en de Fantastiko is het perfecte schip waarmee de Sea Rangers nu aan de slag kunnen.”

De Fantastiko zal direct na het evenement in Rotterdam uitvaren richting Den Helder voor de aanvang van de offshore werkzaamheden van de Sea Rangers.

Kijk hier voor meer info over de Sea Rangers

EOC
BBZ