Activisten zeilen weken richting klimaattop Chili, maar die is afgelast

Een groep van 36 internationale klimaatactivisten voer op 2 oktober met het Nederlandse zeilschip Regina Maris de Amsterdamse haven uit, richting de klimaattop COP25 van de Verenigde Naties (VN) in Chili. Dat land besloot woensdag de top af te blazen. Wat nu voor de bemanning van de Regina Maris?

Het zeilschip met daarop de activisten van de organisatie Sail to the COP zou half november aankomen in Brazilië om daarna per bus door te rijden naar Chili, waar van 2 tot en met 13 december de top zou plaatsvinden in Santiago.

Deze maand, na het vertrek van de Regina Maris, braken echter grote demonstraties uit in Chili tegen sociale ongelijkheid en economische problemen in het land. “We volgden het nieuws in Chili op de voet, wanneer we bereik hadden”, vertelt de 24-jarige Mara de Pater, een van de Nederlandse initiatiefnemers van Sail to the COP, vanuit een haven in het Afrikaanse Kaapverdië aan NU.nl.

Tot afgelopen maandag was de noodtoestand van kracht in Chili en woensdag zag het land af van het organiseren van de COP25. De VN zoekt inmiddels naar een alternatief. De co-organisator van COP25 is Costa Rica, maar dit land zegt momenteel slechts in overleg te zijn met Chili over de situatie. Momenteel ligt de Regina Maris daarom in de haven van het Kaapverdische Praia, in volledige onzekerheid over de rest van de zeiltocht.

“We voeren toevallig langs een Kaapverdisch eiland, waardoor we even bereik hadden en het nieuws konden horen”, aldus De Pater. “We hadden toevallig een overleg met de initiatiefnemers van onze tocht toen we te horen kregen dat president Piñera een persconferentie hield”.

Het schip is naar Paria op de Kaapverdische eilanden gegaan, en na overleg met de organisatie is besloten dat ze doorgaan met de 36 deelnemers naar Zuid Amerika.

EOC
BBZ