Trage Beurtveer met heel weinig wind

De Beurtveer wordt geplaagd door erg weinig wind. De bemanningen probeerden met kromme tenen de schepen aan het lopen te houden. In de loop van woensdag zal er weer wat wind komen en zullen de schepen weer vertrekken uit Durgerdam. Maandagmiddag startten 19 schepen voor deze historische oefening in historisch zeilen. Ze varen van Workum naar Durgerdam, waarna ze naar een verplichte minimale pauze weer terug zeilen. Onderweg moeten ze een zestal havens aandoen, allemaal zonder de motor te gebruiken. 

Het vertrek uit Workum was niet bijzonder spectaculair, de schepen zeilde op hun gemak het Soal uit. Het traditionele jagen was dit keer niet nodig. In de middag en nacht was er nog wat wind, maar deze zakte in de vroeg morgenuren langzaam in. Hierdoor lukte het een aantal schepen niet om dinsdag naar Durgerdam te komen, en bleven ze verstild wachten op wind.

Op de Vriendentrouw proberen 
ze het Markermeer over te roeien

De tactiek was ook dit jaar zeer verschillend. De Deinemeid kwam als eerste in Durgerdam aan, nadat deze Urk had aangedaan. Daarna kwamen twee schepen die de hele nacht in elkaars zicht hadden gevaren: de Overwinning van Joost Martijn en de privé tjalk Eenvoud van Wiecher Kocken. Zij hadden inmiddels Lemmer, Hoorn en Volendam al aangedaan. Zij werden gevolgd door de Welvaart, Pallieter, Nicolaas Mulerius en anderen. De Hendrika zeilde haar eigen koers via Medemblik en Urk, en kwam als vierde aan in Amsterdam.

Vanmorgen even voor acht uur vertrok de Lutgerdina alweer uit Durgerdam, terwijl de andere schepen bleven wachten tot er een beetje oostenwind op zal steken. De Gulden Belofte, de Luctor en de Wilhelmina waren om 10 uur nog onderweg naar Durgerdam, waar ze hun verplicht rust nog moeten nemen. 

Het kan spannend worden. Gaat de tactiek van de Deinemeid werken? Hij moet nog veel havens aandoen, maar wanneer de wind in de nacht van woensdag op donderdag naar zuidoost en later oost gaat draaien kunnen het allemaal lopende koersen worden voor deze snelle tweemaster. Of blijven de twee eenmast tjalken Eenvoud en Overwinning strijden voor de snelste plaats? Ze hebben, vergeleken met de Deinemeid een duidelijke voorsprong wat afstand en havens betreft. De Deinemeid heeft nu ongeveer anderhalf uur voorsprong op nummer twee, de Overwinning.

Vanaf kwart voor negen is een eerste groep schepen vertrokken uit Durgerdam. De wind is echter zeer zwak uit Oostnoordoost en de schepen kruisen moeizaam met zo’n twee tot drie knopen om twaalf uur) terug naar Workum. Met nog vele havens te gaan.

Het blijft een spannende strijd, die je kan volgen op de Track en Trace van Zeilvaart Warmond 

Foto: screenshot van de Webcam van de Wilhelmina

BBZ
EOC