Steiger bij Etersheim komt

ETERSHEIM De kogel is door de kerk. Etersheim krijgt na de dijkversterking een steiger. De bruine vloot kan dan vanuit Volendam of Hoorn metpassagiers varen naar de molen, bezoekerscentrum De Breek, het nieuwe archeologisch centrum en het oude schooltje van Dik Trom. Jetty Voermans van de nieuwe stichting Etersheimerbraak hangt de vlag uit, maar er moet nog veel gebeuren voor het zover is.

Droge voeten
,,Hier kun je prima het verhaal vertellen van hoe Nederland droge voeten houdt. Je kunt laten zien hoe dat hier door de eeuwen heen is gebeurd. Hoe de eerste dijken werden aangelegd voor het verdronken dorp Etersheim en hoe het steeds verplaatste landinwaarts. Hoe hier dijk achter dijk werd gebouwd en polder in polder, in polder. Een soort droste-effect in de veengrond. We hebben hier kleine en grote bemalingen en natuurlijk de molen van Etersheim, waarmee we het verhaal van droge voeten laten zien, maar we zitten ook 6,63 meter onder NAP. Wat je ook echt gaat zien in het nieuwe centrum.’’

De stichting Etersheimerbraak behartigt de belangen van het schooltje van Dik Trom, de Etersheimer Braakmolen en bezoekerscentrum De Breek en wil hier duurzaam ecologisch toerisme realiseren. Het gebied moet een rustige pleisterplaats zijn voor wandelaars, fietsers en andere liefhebbers van natuur en ruimte. ,,Nu is de steiger opgenomen in de toeristische visie voor het gebied. De gemeente Zeevang had hier al geld voor gereserveerd en ook de provincie heeft hiervoor een subsidieregeling.’’ Het Streekfonds Waterland heeft al subsidie verleend en de Rabobank komt binnenkort met een donatie voor het archeologisch museum.

Lees het gehele artikel op de bron: de papieren of digitale NHD van dinsdag 22 oktober, alleen voor abonnees

BBZ
EOC