Lozingsverbod afvalwater chartervaart komt eerder


De overgangsregeling voor het lozen van scheepsafvalwater in het oppervlaktewater door de zeilcharter- en motorpassagiersvaart wordt aanzienlijk verkort.

Een totaal lozingsverbod is nu nog voorzien in 2045, maar als het aan ‘Brussel’ ligt, wordt dat uiterlijk 2030. Daarvoor waarschuwt de brancheorganisatie voor de chartervaart BBZ. ‘We kunnen dit nooit alleen redden. De overheid zal echt moeten helpen.’

BBZ-directeur Paul van Ommen woonde onlangs een Cesni-vergadering over dit onderwerp bij in Straatsburg. Dit Europese comité werkt technische standaarden voor de binnenvaart uit. Van Ommen: ‘Cesni is samengesteld uit delegaties van ministeries vanuit de EU-lidstaten. De discussie gaat over motoren, stabiliteit, elektrische installaties en nu dus over het lozen van afvalwater. De regeringsvertegenwoordigers zitten vooraan; zij hebben een stem. In een ring daaromheen zitten toehoorders en belanghebbenden. Zoals European Maritime Heritage (EMH), dat ik vertegenwoordig. Deze buitenring kan spreektijd aanvragen, maar mag niet meebeslissen.’

Lees het uitgebreide artikel van Gijs van Hesteren in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor Schuttevaer-abonnees

Foto: Gijs van Hesteren

EOC
BBZ