Hefbrug in Boskoop blijft nog minstens twee weken gestremd

De Gouwe blijft nog minstens twee weken gestremd. Die periode is minimaal nodig om de hefbrug in Boskoop weer veilig te maken. De hefbrug in Boskoop ging vorige week donderdag plotseling dicht. Na de ontdekking van roest, werd een onderzoek naar de staat van de brug gehouden en kwam een constructiefout aan het licht. Een Rotterdams ingenieursbureau adviseerde de provincie om onmiddellijk tot afsluiting over te gaan. Door de stremming van de Gouwe heeft Zuid-Holland geen ’staande mastroute’ meer voor zeilboten.

De heftorens aan weerszijden van het beweegbare rijgedeelte van de brug krijgen een versterking. Verder herstelt de provincie enkele ’verbindingspunten’ die zijn aangetast door roest. Beide werkzaamheden kosten nog zeker twee weken.

Maar de kans dat de Gouwe langer dicht is dan twee weken, lijkt groot. Weersomstandigheden kunnen het herstelwerk vertragen; ze deden dat de afgelopen dagen al. En op korte termijn is ook ’aanvullend onderhoud’ nodig, zo meldt Vermeulen. ’Het is op dit moment nog niet te zeggen wanneer de brug weer in gebruik genomen kan worden’.

De scheepvaart blijft de komende weken aangewezen op alternatieve vaarroutes, via Amsterdam of via het Rijn-Schiekanaal langs Leiden. Grotere boten, zoals containerschepen van en naar Alpherium in Alphen aan den Rijn, kunnen via Amsterdam. Ze mogen dan niet meer dan twee zeecontainers (in plaats van de gebruikelijke drie) op elkaar stapelen. Kleinere schepen kunnen via het Rijn-Schiekanaal.

Beperkt
Bestemmingsverkeer op de Gouwe heeft beperkte doorgang. Boten kunnen vanaf Alphen tot aan het Alpherium en de Otwegwetering varen. Vanuit Gouda kunnen ze tot aan de spoorbruggen varen. Verzoeken om verder te varen, om bijvoorbeeld een bepaald bedrijf te bereiken, beoordeelt de provincie per aanvraag.

Lees het gehele artikel op de bron: Leidsch Dagblad, voor abonnees

EOC
BBZ