Zembla: De ramp op het wad – deel 1

Op nieuwjaarsdag voltrekt zich een ramp boven de Waddeneilanden als vrachtschip MSC Zoe tijdens een storm 342 containers verliest. De ravage blijkt enorm en de populaire vakantiestranden raken bezaaid met televisies, autostoelen en my little pony’s. Ook belanden er twee containers met gevaarlijke stoffen in het kwetsbare natuurgebied, een van deze containers bevat schadelijke lithiumbatterijen en is tot op de dag van vandaag niet gevonden. Rederij MSC zegt meteen alle schade te vergoeden, maar komt die belofte vooralsnog niet na.

ZEMBLA onderzoekt in een tweeluik de ramp op het wad. Wat is er die avond met het schip gebeurd? Wordt de zeebodem ooit weer schoon? En waarom varen deze enorme containerschepen vlak langs ons UNESCO werelderfgoed?

De ‘black box’ van het containerschip MSC Zoe zou defect zijn. De Duitse havendienst heeft geconstateerd dat de ‘Voyage Data Recorder’ van het schip, dat op 1 januari van dit jaar honderden containers verloor op de Noordzee, niet meer werkte. Dat blijkt uit onderzoek van het televisieprogramma Zembla. Net als de black box van een vliegtuig zou deze Data Recorder objectief informatie op moeten slaan over de reis. Daarom is het een belangrijke bron voor onderzoek naar de containerramp.

Het defect kan een grote belemmering zijn voor het onderzoek. Journalist Bart Nijpels van het onderzoeksprogramma Zembla legt uit dat zij ook niet precies weten wat er mis mee is. “We weten alleen maar dat de Duitse havendienst van Bremerhaven een defect heeft geconstateerd in een inspectierapport dat wij in handen kregen.

Defect is erg opvallend
De black box hangt normaal gesproken aan de brug van het schip, aan het plafond. Het is opvallend dat er een defect is aan de Voyage Data Recorder. “Mensen uit de scheepvaart, bijvoorbeeld oud-kapiteins, die zijn allemaal zeer verbaasd. Sterker nog, we hebben niet één iemand gesproken die tegen ons gezegd heeft: goh, dat hebben wij ook al eens meegemaakt, is het alweer gebeurd? In tegendeel, iedereen zegt: zo’n Voyage Data Recorder, daar is nóóit iets mee mis, het slijt niet en gaat niet kapot.”

Bekijk de heldere documentaire van Zembla op NPO start

EOC
BBZ