Eensgezindheid wint de 45e Klipperace

Afgelopen weekend zeilde de klipper Eensgezindheid opnieuw naar de eerste plaats van de Klipperrace. Op zaterdag eindigde hij als tweede, na de Welvaart welke verrassend snel bleek te zijn met zijn nieuwe, net aangeslagen fok en grootzeil. De stevenaak La Boheme van Leon van der Loo werd door zijn overwinning op de Olympische baan tweede overall. De Welvaart was op de Olympische baan zondag wat minder sterk en behaalde uiteindelijk de derde plaats overall.

de Klipperrace vanaf de La Boheme,
foto: Bram Nijenhuis

In de B-klasse was de Nicolaas Mulerius de duidelijke winnaar met twee eerste plaatsen. Het schip was door een nieuwe TVF formule per abuis in de B-klasse geplaatst, terwijl het al enkele jaren zeer goed in de A-klasse mee draait. De spanning van de wedstrijd ging vooral om de tweede en derde plaats. Jouke van der Meulen van de Ambulant zeilde met twee derde plaatsen verrassend sterk naar een tweede plek overall. Gevolgd door de kleinere klipper Vrijheid van Remco Voorneveld.

Bij de traditionele ankerstart in het Krabbersgat was er niet heel veel wind. De schepen zeilden voor de wind het IJsselmeer op en verdeelden zich in twee groepen. De B-klasse zeilde de korte baan, de A-klasse moest de lange baan zeilen. De keus met de zuidwesten wind was voor Stavoren-Urk en Urk-Stavoren. Uiteindelijk bleek Stavoren-Urk het best bezeilde rondje. Naar Stavoren was nog niet zo’n snel rak, maar daarna liepen de schepen ruim acht knopen naar Urk. Ook Urk – Enkhuizen was met een knik in de schoot bezeild. De eerste 4 schepen volgden dit rondje, een prima tweemaster route. De Willem Jacob kwam als snelste eenmaster als vierde over de finish, gevolgd door de La Boheme, die het rondje andersom had gezeild. Deze moest vanaf Stavoren opkruisen, wat net wat meer tijd kostte.

Op zondag werd de Olympische trapezium-baan gevaren. Met een windkracht 4 werd ook deze wedstrijd voor alle deelnemers een hele mooie zeildag. De Jan Bakker-bokaal voor de opvallendste prestatie werd uitgereikt aan Frank Postma, die dit jaar zijn veertigste Klipperrace voer als schipper op de Welvaart.

Kijk hier voor alle uitslagen

BBZ
EOC