Wärtsilä en Norsepower gaan samenwerken met Fletner rotors

Wärtsilä en Norsepower hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend. Norsepower claimt dat de brandstofbesparing bij het gebruik van twee Fletner rotors 15% kan bedragen. Veel is afhankelijk van de route die schepen varen in combinatie met de heersende wind.

De Norsepower Rotor Sail Solution, die op nieuwe schepen kan worden geïnstalleerd of achteraf op bestaande schepen kan worden geïnstalleerd, is een gemoderniseerde versie van de Flettner-rotor – een draaiende cilinder die het Magnus-effect gebruikt om wind te gebruiken om een ​​schip voort te stuwen.

Stefan Wiik, vice-president Asset Management Services bij Wärtsilä: ‘De branche is aan het transformeren en we zijn van plan voorop te lopen bij deze verandering.’

Norsepower’s CSO, Jukka Kuuskoski, voegde eraan toe: ‘Er is een snelle toename van de vraag naar moderne windaandrijving in de scheepvaart, Norsepower Rotor Sails. We zijn daarom verheugd over deze partnerschapsovereenkomst en de mogelijkheid die het ons biedt om onze klanten te ondersteunen, ongeacht waar ze varen en onze technologie gebruiken. Het komt ook op een moment dat de wereldwijde scheepvaartindustrie op zoek is naar bewezen en economische oplossingen om hun CO2-voetafdruk te verkleinen, en onze Rotor Sail blijft de meest aantrekkelijke, geloofwaardige keuze in windondersteunde voortstuwing. ‘

Afbeelding: de Viking Grace met Norsepower’s Flettner Rotor Sail