Bataviahaven uitwijkplaats voor Race of the Classics

De Race of the Classics is vrijdag aangekomen in de Bataviahaven van Lelystad. Normaal gesproken gaat de race van Nederland naar Engeland. Omdat het te hard waaide om de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk te maken, is er langs de Nederlandse havens een alternatieve route uitgezet.

De schepen zijn woensdag vertrokken vanuit Rotterdam. Het was een pittige tocht over zee naar Den Helder: “Al snel na het verlaten van de haven van Rotterdam kwamen we er achter waarom we niet naar Engeland gingen. De golven waren soms wel drie meter hoog”, zegt één van de deelnemers. “Op zo’n klein schip voel je je als een dobber op zee. Binnen de kortste keren was iedereen ziek. Twee-derde hing kotsend over de reling.”

Donderdag hebben ze overnacht in de haven van Den Helder, vrijdag is Bataviahaven aan de beurt. Havenmeester Sven Westerink noemt het een uitzonderlijke situatie. “De race wordt ieder jaar gehouden, maar omdat de route normaal gesproken naar Engeland voert, zie je de boten hier in Lelystad niet. We hebben nu onze eigen vloot en de wedstrijddeelnemers liggen. Dat zijn in totaal zo’n 40 klassieke zeilschepen van ongeveer 100 jaar oud.”

Bataviahaven hoorde ongeveer anderhalve dag van tevoren dat de boten naar Lelystad zouden uitwijken. “We moesten toen wat van onze eigen schepen verplaatsen, zodat de wedstrijddeelnemers wel bij elkaar konden liggen”, vertelt Westerink. “Dat was even passen en meten. De boten hebben verschillende afmetingen en er moet wel voor iedereen ruimte zijn. De haven is nu ook wel redelijk vol ja.”

EOC
BBZ