Oceanwide kiest voor ijsversterkt nieuwbouwschip

Oceanwide Expeditions, dat al 25 jaar poolexpedities organiseert, heeft voor het eerst een nieuw ijsversterkt passagiersschip laten bouwen. Deze Hondius is het eerste geregistreerde Polar Class 6-cruiseschip ter wereld en een van de meest milieuvriendelijke schepen op de poolzeeën. Er is inmiddels zoveel vraag naar poolreizen dat Oceanwide Expeditions het staal al heeft besteld voor een volgend vergelijkbaar schip.

Dat het goed gaat met Oceanwide Expeditions blijkt niet alleen uit het onlangs opgeleverde nieuwe passagiersschip de Hondius. In Vlissingen staat sinds twee jaar ook een fonkelnieuw gebouw waarin deze reisorganisator zetelt. Op het kantoor van Mark van der Hulst, chief operating officer (COO), hangen aan de wand twee originele landkaarten van Hondius en Ortelius. Op het vloerkleed, waarop fauteuils en een tafeltje staan, heeft hij de kaart van Hondius in het groot laten afdrukken.

“Onze drie ijsversterkte motorschepen zijn allemaal vernoemd naar beroemde cartografen uit de Gouden Eeuw. De eerste die we twaalf jaar geleden hebben aangeschaft – vóór die tijd charterden we alleen schepen – is een voormalig Nederlands marineschip en hebben we de naam ‘Plancius’ meegegeven. Ons tweede schip, de ‘Ortelius’, is van oorsprong een Russisch passagiersschip. Beide schepen, die elk 116 passagiers kunnen herbergen, hebben we grondig laten verbouwen door scheepswerf Reimerswaal. En nu hebben we dus sinds kort met de ‘Hondius’ ook een geheel nieuw schip.”

“Waar mogelijk minimaliseren wij de milieu impact. Uiteraard voldoen we aan de bestaande wetgeving maar daarbovenop hebben we ons ook aangesloten bij de organisaties AECO – the Association of Arctic Expedition Cruise Operators – en IAATO – the International Association of Antarctic Tour Operators – die als doel hebben veilig en met een minimale impact te opereren in de poolgebieden.”

Op dit moment vaart de vloot van Oceanwide Expeditions, waaronder ook de twee zeilschepen ‘Rembrandt van Rijn’ en ‘Noorderlicht’, op het noordelijk halfrond. In oktober, wanneer het zomerseizoen in Antarctica in aantocht is, vertrekken alleen de motorschepen met uitsluitend bemanning vanuit Vlissingen naar het zuidpoolgebied. Na de boottocht van bijna een maand komen de passagiers vanuit allerlei landen aan boord in de Argentijnse thuishaven Ushuaia, de zuidelijkste stad ter wereld. Van daaruit volgen diverse expedities door het landschap van Antarctica.

Lees het gehele artikel op de bron: Maritiem Nederland

BBZ
EOC