‘Tallships een permanente plek geven in Harlingen’

De Tall Ships Races moeten in Harlingen een vast gegeven zijn en een permanent gezicht hebben. De Nieuwe Willemskade lijkt daarvoor de juiste plek. Na 2014 en 2018 keren in 2022 tientallen tallships terug in Harlingen voor deelname aan hun vierjaarlijkse zeilraces in de Noord-Europese wateren. De twee voorgaande edities brachten naast honderdduizenden bezoekers ook veel enthousiasme in de havenstad.

Nu gemeente en Stichting Harlingen Sail er opnieuw in zijn geslaagd het evenement naar de stad te halen, is het volgens voorzitter Jan Reier Arends van belang om de tallships een permanente plek te geven. Zo worden historie, kennis, gevoel verankerd in de ziel van de Harlingers, van jong tot oud.

De voormalige loods van houthandel Hubert Jans op de Nieuwe Willemskade is nadrukkelijk in beeld als ‘tallships experience center’. Daarnaast wordt geprobeerd een klimmast te verwerven, die nu nog eigendom is van de Duitse marine. De mast is een unieke blikvanger, denkt Arends.

Praten met schepen en reders
In april werd reeds bekend dat Harlingen in juli 2022 een van de vier steden (Aalborg, Antwerpen en Esbjerg zijn de overige) is, waar de vloot neerstrijkt. Hoewel die data nog ver weg lijken, is de organisatie reeds druk bezig. ,,Je moet de financiën op orde hebben en met schepen en reders praten over hun programma in de komende jaren’’, weet Arends.

Lees het gehele artikel op de bron: LC plus

EOC
BBZ