Van Dam Shipping installeert nieuwste Ventifoil-systeem

Jan van Dam Shipping heeft een contract getekend voor de installatie van een door eConowind geleverd windondersteund voortstuwingssysteem op hun 3.600 DWT algemene vrachtschip MV Ankie. Het in Spijk, Nederland gevestigde bedrijf zal het Ventifoil-systeem in april 2020 in ontvangst nemen.

Voor eConowind BV is het de eerste commerciële bestelling van hun Ventifoil-systeem dat eerder dit jaar met succes zeetestproeven heeft afgerond. Het windassistsysteem is in de afgelopen drie jaar ontwikkeld, ondersteund door een door de EU gesteunde subsidie ​​en deze eerste installatie betekent een belangrijke mijlpaal voor het bedrijf om zijn technologie naar een scheepvaartmarkt te brengen.

De modulaire Ventifoil-eenheden hebben de vorm van een niet-roterende vleugel met ventilatieopeningen en een interne ventilator die grenslaagaanzuiging gebruiken voor maximaal effect. Deze installatie zal twee vleugels van 10 meter hebben, samen met twee verlengingen van zes meter die een aanzienlijke kracht zullen genereren waardoor het schip motorvermogen kan verminderen en zo energie kan besparen.

‘We verwachten een verlaging van de brandstofkosten over een periode van ca. drie jaar zal gelijk zijn aan de kosten van het systeem en dus onze droom vervullen om de wind weer te gebruiken in de moderne scheepvaart, die 40 jaar in de maak is. ‘verklaarde een opgetogen Jan van Dam, eigenaar van van Dam Shipping

Lees het gehele artikel op de bron: Maritime Technology

BBZ
EOC