Katwijker omgebouwd naar klimaatneutraal varend ‘vergaderschip

Bij SRF Shipbuilding in Harlingen legt men momenteel de laatste hand aan de ombouw tot CO2-neutraal charterschip van de in 1898 op de Amsterdamse Kromhoutwerf gebouwde Vooruitgang, een Katwijker van 22 bij 4,50 meter.

Eigenaren Jorrit Jouwsma en Susan Janssen bieden het op accu’s en zonnepanelen varende schip vanaf volgend jaar aan als emissieloze groene vergaderlocatie.

De luikenkap en het stuurhuisdak van het schip zijn bedekt met 22 hoogrendement zonnepanelen. Daarmee worden de lithium- ion accu’s (48 volt / 96 kWh) bijgeladen. Via omvormers en een frequentieregelaar drijven ze de elektrische hoofdmotor aan en voorzien ze het boordnet van stroom, inclusief de volledig elektrisch uitgevoerde keuken.

‘Met geladen accu’s vertrekkend hoeft de op blauwe diesel draaiende generator (27 kW Cummins-Onan) tijdens een dagcharter niet bij te springen’, zegt Jorrit. ‘Met deze elektrische aandrijving verlagen we de CO2-uitstoot met 99,3%. De bedoeling is de accu’s dan zoveel mogelijk op te laden met de zonnecellen, want laden met (groene) walstroom kost geld.’

Lees het uitgebreide artikel van Hans Heynen in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor Schuttevaer-abonnees

Kijk hier voor meer info over de Vooruitgang

BBZ
EOC