Aanvaring tussen kotter en klipper Waterwolf op de Waddenzee

Op de Waddenzee voor de kust van Zurich vond maandagmiddag een aanvaring plaats tussen een viskotter en het charterschip Waterwolf. Eén persoon raakte lichtgewond. Een ander charterschip dat in de buurt was, was er naast gaan liggen om eerste hulp te verlenen.

De bezaansmast van het charterschip brak af na de aanvaring. De KNRM was met twee boten ter plaatse om hulp te bieden. Het charterschip, De Waterwolf, voer op eigen kracht naar Harlingen.

Het charterschip was met een Duitse schoolgroep op weg van Kornwerderzand naar Harlingen. De HK-83 kwam de klipper tegemoet vanuit de richting Harlingen. De Waterwolf was niet aan het zeilen, maar voer op de motor toen de twee schepen tegen elkaar voeren. De boom van de kotter bleef hangen achter de verstaging van de bezaansmast van het zeilschip. Deze knapte daarbij af.

De beide schippers leggen de schuld bij elkaar neer. Dat zegt de politie, die maandag lang bezig is geweest met onderzoek naar het ongeluk. Volgens een woordvoerder is de politie maandag lang bezig geweest met het verzamelen van verschillende gegeven. Ze hebben onder andere gekeken naar de snelheid en de koers van beide schepen op het moment van de aanvaring. Ook zijn beide schippers en een getuige gehoord. Met al die informatie zal een reconstructie van het ongeluk worden gemaakt.

De 26 personen aan boord van de Waterwolf zijn aan boord gebleven en meegevaren naar Harlingen. Daar gingen ze over op een ander schip, terwijl de schade aan de Waterwolf wordt onderzocht. Hopelijk is een tussentijdse goedkeuring door ILenT mogelijk om het schip door te laten varen.

Kijk voor foto’s ook op Omroep Friesland

EOC
BBZ