Deze activisten kunnen op de boot naar Chili zeven weken nadenken over het klimaat

Met een zeilschip meerde Greta Thunberg eind augustus al aan in Manhattan, New York. Een internationale groep van 36 jongeren volgt over twee weken haar voorbeeld wanneer het ruime sop wordt gekozen naar Zuid-Amerika. Van 2 tot 13 december wordt in de Chileense hoofdstad Santiago de 25ste Klimaatconferentie (COP) gehouden.

Hij heeft veel weg van een traditioneel zeilschip, de houten driemaster Regina Maris waarmee de jongeren van ‘Sail to the COP’ de haven van Scheveningen zullen uitvaren. Hij zal met een kapitein en een vijftallige bemanning op 2 oktober met gehesen zeilen afreizen naar het Braziliaanse Rio de Janeiro. Daar hoopt het ­gezelschap op 20 november aan land te gaan om per bus door te reizen naar Santiago.

De tocht van meer dan 10.000 kilometer is goed voor zo’n zeven weken dobberen op het water. Dat geeft de deelnemers genoeg tijd om na te denken over een klimaatbestendige toekomst van transport.

Te weinig alternatieven voor het vliegtuig
Naast de Nederlandse mede-­oprichter Mara de Pater en tien andere landgenoten schepen ook de Vlaamse Anuna De Wever en de Waalse klimaatactiviste Adélaïde Charlier zich in. De jongeren willen de dialoog aangaan met de deelnemers van de conferentie over de luchtvaart. Ze vinden dat die sector nog buiten schot blijft in de klimaatmaatregelen die worden genomen. Sail to the COP wil de trip zo CO2-neutraal mogelijk maken.

Lees het gehele artikel op de bron: Trouw

Foto: Greta Thunberg kwam eind augustus met een zeilboot aan in New York.

EOC
BBZ