Visnet stopt klipper Hoop op Welvaart

Vlakbij Terschelling verknoopte een ronddrijvend visnet zich met de schroef van de klipper Hoop op Welvaart. Het was in de Slenk, de door baggeren op diepte gehouden geul, waarlangs de veerboten van Doeksen naar het eiland varen.

‘We voeren bij de Slenk 10. Het gebeurde nogal abrupt’, vertelt schipper Dolf Siere. ‘Ineens stopte de motor. We zagen al snel waar het aan lag: achter het schip hing een meterslang stuk visnet. We voeren praktisch recht in de wind, maar gelukkig hadden we het grootzeil nog staan. Daarmee wisten we naar de rand van de vaargeul te sturen, om daar te ankeren.

Siere meldde het probleem aan de verkeerspost op de Brandaris. Hulp van buitenaf had hij niet nodig. ‘Onze maat Thorsten Eicheldinger klom overboord. Zittend op het roerblad kon hij er aardig goed bij. Met een mes wist hij de schroef vrij te maken. Hij is er wel een uurtje mee bezig geweest. Ik was eerst een beetje bezorgd; misschien had de schroefas of de DAF schade opgelopen. Er was niets bijzonders aan te merken, dus we zijn maar verder gevaren naar de haven van West.’

Lees het artikel van Gijs van Hesteren op Schuttevaer.nl, alleen voor Schuttevaer-abonnees

(Foto Dolf Siere)

BBZ
EOC