Rechter blokkeert uiteindelijk festival Eilân op Terschelling

De rechter heeft opnieuw een streep gezet door festival Eilân op Terschelling. Daarmee is de eerste editie, die donderdag 12 september van start zou gaan, vrijwel zeker van de baan.

Het college van Terschelling had op 5 september besloten het festival een omgevingsvergunning te verlenen. Volgens burgemeester en wethouders waren de belangrijkste bezwaren, die vorige week nog tot een schorsing van de evenementenvergunning hadden geleid, weggenomen. Zo was een podium dat oorspronkelijk in een Natura2000-gebied was ingetekend, verplaatst naar een plek daarbuiten.

Stichting Ons Schellingerland diende daarop een verzoek om een voorlopige voorzieningin bij de rechtbank. Ondanks de aanpassingen zou het festival nog steeds op meerdere manieren schadelijk zijn voor de omringende natuur. Voorzieningenrechter Fred Bruinenberg liet vrijdagavond rond negen uur zijn uitspraak publiceren. Hij wond er geen doekjes om en stelde dat aan de verleende omgevingsvergunning de nodige gebreken kleven.

Zo is bijvoorbeeld niet duidelijk of de stikstofuitstoot van het festival sterke negatieve effecten heeft op het nabije Natura2000-gebied ‘Duinen Terschelling’. De rechter vindt daarnaast dat de gemeente niet duidelijk maakt waarom een ‘betrekkelijk grootschalig’ festival op de betreffende locatie – bij het duinmeertje van Hee – passend zou zijn. Er zijn meer dan 5000 kaarten verkocht.

Burgemeester noemt uitspraak teleurstellend
Burgemeester Bert Wassink van Terschelling noemt de uitspraak in een eerste reactie teleurstellend. ,,We hebben het besluit om de vergunning te verlenen vol overtuiging genomen.’’ Hij blijft erbij dat de gemeente goed werk geleverd heeft en is dan ook niet bang voor een eventuele schadeclaim.

BBZ
EOC