Ook Nederlandse stormen krijgen namen, Atiyah en Dennis komen eraan

Stormen waarvoor code oranje of rood is afgegeven door het KNMI, krijgen vanaf nu een naam. Uit onderzoek is gebleken dat het publiek sneller onthoudt wat er gaande is als een storm een naam krijgt. De namenlijst is samengesteld door de Britse, Ierse en Nederlandse weerdiensten.

Duizenden suggesties
De namen zijn gekozen uit een lijst met duizenden suggesties die afgelopen zomer zijn ingezonden. Andere namen die op de lijst staan zijn onder meer Dennis, Gerda en Willow. De Q, U, X, Y en Z worden niet gebruikt, want dat is internationaal zo afgesproken. De eerste storm dit jaar wordt ‘vrouwelijk’ en krijgt de naam Atiyah, de tweede storm ‘mannelijk’ en gaat Brendan heten.

Het KNMI heeft namens Nederland de namen Jan en Kitty op de lijst laten zetten. Jan refereert aan Jan Pelleboer, de eerste weerman op radio en tv en Jan Buisman, historisch geograaf en schrijver van de boekenreeks Duizend jaar weer, wind en water in de Lage Landen.

Namen geven aan weerfenomenen is ooit begonnen bij orkanen. Het meest recente voorbeeld hiervan is de orkaan Dorian die vooral op de Bahama’s grote schade aanrichtte. Door de naamgeving is het makkelijker om het publiek van duidelijke en consistente berichtgeving te voorzien, zegt het KNMI. Daardoor kan sneller actie worden ondernomen en kan schade worden voorkomen.

De volledige namenlijst voor dit stormseizoen is: Atiyah, Brendan, Ciara, Dennis, Ellen, Francis, Gerda, Hugh, Iris, Jan, Kitty, Liam, Maura, Noah, Olivia, Piet, Roisin, Samir, Tara, Vince en Willow.

Foto: de kust van Frankrijk tijdens storm Carmen in 2018

BBZ
EOC