‘We voelen ons af en toe als een melkkoe’

Er komen steeds meer individuele boekers, de kwaliteit van de havens is achtergebleven bij die van de charterschepen en de keuringen zouden meer op veiligheid gericht moeten zijn, vertelt Axel Schäfer, schipper-eigenaar van de zeilaak Vertrouwen.

Axel Schäfer (1972) en zijn vrouw Katja Renner (1968) zijn sinds 2002 eigenaar ban de zeilaak Vertrouwen. “De chartervaart is een lastige branche om het hoofd boven water te houden. Dat heeft aan de ene kant te maken met het feit dat wij een absolute nichemarkt zijn. We tellen iets van 300 zeilende binnenvaartschepen. Dat is economisch gezien in Nederlandse verhoudingen niets. Hierdoor is het heel lastig om zowel invloed uit te oefenen op overheidsbeleid alsook lastige acquisitie te plegen. Aan de andere kant is de laatste jaren de groei van de omzetten ver achtergebleven bij de groei van de kosten, waardoor ook het nodige geld voor vernieuwing experimenten ontbreekt.”

“Verder zien we over het algemeen hele grote verschillen in de omzetten van het individuele schip. In het ene jaar draai je een top omzet, het volgende jaar is matig, daarna weer een topomzet en daarna draai je het slechtste jaar ooit. om daarna weer gematigd verder te gaan. Het is gewoon zeer onvoorspelbaar geworden, wat het heel lastig maakt, ook met betrekking tot investeringen. Acquisitie is een probleem op zich omdat wij met heel weinig geld moeten proberen mensen aan te spreken. Naar mijn idee zou de branche eer moeten samenwerken. De BBZ, onze branche-organisatie, levert een waardevolle bijdrage, maar zij behartigt niet de commerciële belangen.”

Lees het gehele artikel op de bron: Scheepvaartkrant pag 9.


BBZ
EOC