Schipper Andi Witzke verbetert zeillier

Schipper Andi Witzke draait al een tijdje mee in de chartervaart. In de jaren ‘80 voer hij onder meer met de klipper Gouden Bodem. Toen al viel hij op als begenadigd zeiler. Toch stapte hij over naar de motorpassagiersvaart. Daar zijn de verdiensten beter en is het leven wat minder ruig. In de winter werkte hij als ijzerwerker, een vaardigheid die hem goed van pas kwam bij de ontwikkeling van zijn innovatieve zeillier.

Andi Witzke aan de zeillier, foto Gijs van Hesteren

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Andi Witzke verkocht zijn motorschip en vaart hij nu alweer enkele jaren met de Van den Adelklipper Eendracht. ‘Het motorvaren werd een beetje saai.’

Nadenken
Al een hele tijd voeren we met een ouwe rotlier’, legt Witzke uit. ‘Ik heb er een zomer en een winter over nagedacht, hoe dat beter zou kunnen. Niet alleen was de oude lier versleten, hij was ook moeilijk te bedienen voor mijn vriendin Anne Dühring, die aan boord meestal het matenwerk doet.’ Het is een zware klus om met zo’n lier de zeilen te strijken. Je moet de pallen van de draadtrommels voor klauwval en piekeval zien te lichten. De krachten die erop staan zijn heel groot. Als het stevig waait is het bijna niet te doen.

Lees het uitgebreide artikel van Gijs van Hesteren in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor Schuttevaer-abonnees

BBZ
EOC