Enkhuizer Zeevaartschool neemt afscheid van Bernt Folmer

Op vrijdagmiddag 30 augustus werd er in de tuin van de Enkhuizer Zeevaartschool op informele wijze afscheid genomen van Bernt Folmer.

Bernt was betrokken bij de school als docent vanaf 2001, en sinds 2008 als directeur. Na het overlijden van Henk Wever in 2013 heeft hij als directeur de organisatie gedragen. De school heeft destijds een woelige tijd goed doorstaan maar is in haar ontwikkeling niet stil blijven staan. De school is gegroeid naar een instituut waar deels Engelstalig wordt onderwezen en waar ook niet wordt geschroomd om het onderwijs naar de andere kant van de wereld te exporteren. Het varen is Bernt altijd blijven doen tijdens het directeurschap, en de komende jaren zal hij dat ook blijven doen en zelfs uitbreiden.

“Bernt heeft daarmee altijd direct uit kunnen dragen dat de theorie die op deze school wordt onderwezen onlosmakelijk is verbonden met de praktijk. Wij zijn geen groep onderwijzers die het zeevaartkundig onderwijs in zijn gerold, we zijn zeelieden die het ontzettend leuk vinden onze kennis te delen met enthousiaste studenten van over de hele wereld”, deelde de aantredende directeur, Cosmo Wassenaar, mee tijdens zijn toespraak. 

Naast het afscheid was er ruimte voor een drietal sprekers:

  • Tjakko Bouwman, oud-directeur van de Koninklijke Nederlandse vereniging van reders en lid van het curatorium van de Enkhuizer Zeevaartschool
  • Arjen Töller, kapitein-eigenaar van de Gulden Leeuw en de Swaensborgh en gecommitteerde van het landelijk examenbureau beroepszeilvaart en
  • Marijke de Jong, bestuurslid en docent aan de Enkhuizer Zeevaartschool en scheepsbouwkundig ontwerper.

Elke spreker belichtte een tijdperk in de ontwikkeling van het onderwijs aan de Enkhuizer Zeevaartschool: het verleden, het heden en de toekomst. Tussen de toespraken door was er ruimte om met elkaar in gesprek te gaan en om samen met Bernt het glas te heffen op een mooie periode zeevaartschool!

EOC
BBZ