Regina Maris zeilt naar klimaattop in Zuid Amerika

Anuna De Wever en Adélaïde Charlier, de bekende Belgische gezichten van Youth for Climate, zullen deels per zeilschip reizen naar de COP25, de jaarlijkse klimaatconferentie van de Verenigde Naties. Die vindt plaats tussen 2 en 13 december in Santiago, de hoofdstad van Chili. De jonge klimaatactivisten zullen samen met een team van experts en een dertigtal milieubewuste Europese jongeren meer dan 10.000 kilometer zeilen, goed voor zo’n zeven weken op het water.

Duurzame alternatieven
Het Sail to the COP initiatief wil de aandacht vestigen op de vervuilende luchtvaartindustrie en spoort aan tot de ontwikkeling van milieuvriendelijkere reisopties. Het aantal mensen dat het vliegtuig neemt, blijft toenemen. Dat is slecht voor het milieu omdat het vliegtuig het vervoersmiddel is met de grootste impact op het klimaat. De wereldwijde luchtvaart staat garant voor twee procent van de totale uitstoot van CO2. Moest een land die hoeveelheid aan CO2 uitstoten, dan zou het in de top tien van de grootste CO2-emittenten belanden.

Gedurende de reis zullen de jongeren brainstormen over duurzamere alternatieven en hoe zo’n opties zoals reizen met de bus, trein of fiets aantrekkelijker en betaalbaarder kunnen worden. ‘De groep jonge mensen verwacht niet dat mensen voortaan per zeilboot naar Amerika reizen, maar wil door deze actie de aandacht vestigen op de absurde realiteit dat er nog te weinig alternatieven zijn voor de vervuilende vliegtuigen’, laten Youth for Climate en Sail to the COP weten in een persbericht.

Op 2 oktober vertrekken de deelnemers samen met de kapitein en een vijftallige bemanning met de driemaster Regina Maris vanuit Scheveningen. Die zal zo’n zeven weken later in Rio de Janeiro, Brazilië aanleggen, daar gaat de reis per bus verder naar Santiago.

Lees het gehele artikel op de bron: MO

EOC
BBZ