24-uurs race op 23 en 24 augustus

In de nacht van 23 op 24 augustus zal het druk zijn op het IJsselmeer. Meer dan 400 schepen varen de 24 uurs race, die eindigt in de middag van 24 augustus in Medemblik. Hierdoor zal er komende zaterdag voor charterschepen geen plaats zijn in Medemblik.

Medemblik – Vanwege de goede weersvoorspellingen is de inschrijving van de Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace verlengd tot woensdag 21 augustus 12.00 uur. De teller staat nu op 401 voorinschrijvingen. De organisatie verwacht dat er vanwege het mooie weer zeker nog last minute een tiental bij komen. Zoals het er nu naar uitziet blijft er ook in de nacht voldoende wind staan en kunnen er ondanks de matige wind toch voldoende mijlen gemaakt worden.

Er staat de zeilers deze editie een mooi tactisch spel te wachten. De wind varieert tussen de 6 en 13 knopen en draait in de loop van 24 uur van noord naar oost. Wie de winddraaiingen tot zijn voordeel weet te maken, heeft de meeste kans op de overwinning. Ook de juiste startplaats kan een voordeel opleveren. De keuze tussen de dertien startplaatsen op het Marker- en IJsselmeer zal menig puzzelaar deze week in de voorbereidingsfase bezig houden. Daarnaast is het altijd weer de vraag of de stroom op de Wadden- en Noordzee ook nog voordelen biedt.

De start
Op vrijdagavond 23 augustus klinkt in dertien starthavens tussen 18.30 en 19.00 uur viermaal het startschot voor de vier startgroepen. Traditiegetrouw zal de burgemeester van Medemblik, Frank Streng, voorafgaand aan de start in Medemblik koekjes uitdelen aan de deelnemers die daar aan de Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace beginnen.

Finish
Zaterdag tussen 18.30 en 19.00 uur finishen alle zeilers massaal voor de kust van Medemblik. Traditioneel verwelkomt een omroeper op de kop van de haven alle deelnemende boten persoonlijk bij binnenkomst. Onder luid applaus van de vele bezoekers op de kade zoekt iedereen een plek in een van de vier havens. Daarna is er tot middernacht feest en muziek. Op zondagochtend is de prijsuitreiking bij Kasteel Radboud waar burgemeester Streng alle deelnemers trakteert op een feestelijk ontbijt.

BBZ
EOC