16-jarige klimaatactiviste zeilt met racejacht naar New York

De Zweedse Greta Thunberg (16) is op woensdag 14 augustus vanuit Plymouth vertrokken om, samen met een crew, naar New York te zeilen. Op 23 september zal zij in de Big Apple een milieuconferentie bijwonen. Thunberg vaart mee op het 18-meter lange racejacht Malizia II, uitgerust met zonnepanelen en onderwaterturbines om elektriciteit op te wekken. Op deze manier zal Thunberg een transatlantische oversteek maken zónder koolstof uit te stoten.

Vorige maand maakte de jonge klimaatactiviste bekend dat zij een manier had gevonden om in New York te komen, zonder de planeet te schaden. Eerder had ze ook contact met Fairtransport om te kijken of een reis naar New York met de Tres Hombres mogelijk was.

De reis naar de Verenigde Staten duurt waarschijnlijk ongeveer twee weken. Thunberg en de andere opvarenden nemen de boot omdat ze klimaatneutraal willen reizen. Ze hoeven in die periode niet op veel comfort te rekenen. Zo zijn geen douche of toilet aan boord van het 18 meter lange jacht, dat is voorzien van zonnepanelen.

Thunberg groeide uit tot een bekende klimaatactivist door haar schoolstaking. Ze spijbelde om te demonstreren bij het Zweedse parlement. De activiste gaat na de overtocht naar Noord-Amerika deelnemen aan demonstraties en wil ook nog naar Canada, Mexico en Chili gaan.

EOC
BBZ