Dak van de Brandaris lek: tijdelijk begeleiding scheepvaart uit haven

De radarbegeleiding van de scheepvaart op de Waddenzee komt tijdelijk vanaf een schip van Rijkswaterstaat in de haven van Terschelling. De radar op de vuurtoren Brandaris kan namelijk tijdelijk niet worden gebruikt. Er is een lek ontdekt op het dak, en dat wordt op dit moment gerepareerd.

Vanwege de straling die de radar veroorzaakt, moest de installatie worden uitgeschakeld. De begeleiding van de scheepvaart op de Waddenzee en een deel van de Noordzee vindt plaats vanaf een betonningsvaartuig van Rijkswaterstaat in de haven van Terschelling.

Volgens woordvoerder Henk Voerman van Rijkswaterstaat gaat het om slechts een kleine lekkage en is er geen schade ontstaan aan de apparatuur in de vuurtoren. ,,Maar je kunt de mensen van het loodgietersbedrijf niet blootstellen aan de straling van de radar.’’

Verwacht wordt dat de radar op de Brandaris halverwege de middag weer in gebruik kan worden genomen.

BBZ
EOC