114 jaar oude Zuiderzee zit nog boordevol avontuurlijke levenslust

Een oude dame, waar je voor mág zorgen. Zo omschrijft Pilou Ronchetti uit Monnickendam het zeilschip dat zij en haar man Arnold Schmeinck bezitten. Hun Zuiderzee is nu 114 jaar en zit nog boordevol avontuurlijke levenslust.

De Zuiderzee was ooit een doodgewoon zeilend vrachtschip dat turf, zand en hout vervoerde. Net als voor zo’n driehonderd bewaard gebleven ’zusterschepen’ werden vakantie vierende Duitsers en groepen brainstormende collega’s van lieverlee de nieuwe ’vracht’. En ja, van zo’n schip uit de ’bruine vloot’, daar kun je van leven.

Méé leven ook, in het geval van Arnold (59) en Pilou (38). „Het grootste deel van het jaar leven we aan boord.” De Zuiderzee is alleen te boeken voor dagtochten. Een bewuste keuze, een jaar of acht geleden. „We besloten de stapelbedden eruit te halen. Daar was toen minder behoefte aan. Alles is opnieuw getimmerd, er is meer luxe en ruimte voor maximaal 34 gasten. Voor ons is het grote voordeel dat we elke avond thuis zijn. Onze dochter Feia van negen jaar moet natuurlijk wel gewoon naar school.”

Voor een meezeildag zijn tickets los verkrijgbaar, de meeste mensen kennen elkaar dus niet. „Dan is het wel zo leuk als iedereen wat over zichzelf vertelt. Zeilen met de Zuiderzee is toch iets anders dan een dag op een veerboot. Je ziet gasten ook lekker door elkaar zitten, gesprekken aanknopen. Tijdens de tocht praten ze vaak over dingen waar ze het anders nooit zomaar over zouden hebben.”

Lees het gehele artikel op de bron: NHD alleen voor abonnees

EOC
BBZ