Vallende sterren op het Wad

Wie vallende sterren wil zien, moet de lucht de komende nachten goed in de gaten houden. In de nacht van 12 op 13 augustus is er zelfs kans op 65 vallende sterren per uur. In die nachten vindt het hoogtepunt van de zogenaamde Perseïdenzwerm plaats, hoewel de volle maan het zicht kan belemmeren.

Eilandhopper bestaat aandacht aan de vallende sterren: aan boord van de Willem Jacob kun je samen met een sterrenkundige van de Friese afdeling van de Nederlandse Vereniging van Weer en Sterrenkunde en een waddengids een uitgebreide avondtocht varen. Zij vertrekken voor de Vallende Sterren Tocht op 13 augustus vanuit Ameland. Ze komen rond middernacht weer terug. Je kunt aansluitend een overnachting aan boord boeken. Ook kan je de nacht van 12 op 13 augustus aan boord van de Avontuur doorbrengen, op het wad tussen Terschelling en Vlieland.

De komeet Swift-Tuttle komt eens in de 20 tot 200 jaar langs de aarde geraast. In de tweede week van augustus kruis de aarde de stofdeeltjes die de staart van de komeet achterliet. Daarom zijn er heel veel vallende sterren in de lucht te zien. Het begint volgens Weeronline met zo’n vijf vallende sterren per uur, maar dit aantal loopt op tot 65 per uur tijdens de piek in de nacht van 12 op 13 augustus.

Helaas is het dit jaar tijdens de piek van de meteorenzwerm met de naam Perseïden volle maan, waardoor veel exemplaren minder goed te zien zijn. Of het helder en droog weer is tijdens de pieknacht is nog onzeker.

BBZ
EOC