‘De mensen willen verzorgd en geleid worden’

Voormalig café-eigenaar Alwin Wuffen vond zijn draai in de chartervaart en is nu schipper op de driemastklipper Elizabeth van Tallship Company.

De schoener getuigde driemastklipper ligt aan de chartersteiger in de Amsterdamse Houthaven te wachten op gasten. Met de generator aan, want de walstroomkasten zijn nog steeds niet geplaatst. Toch wil schipper Alwin Wuffen (1983) daar niet over klagen. “Met klagen bereiken we niks. Ik heb een hele goede indruk van Amsterdam. De havendienst is heel erg bewogen met ons. Alleen is er nog geen stroom aan de steiger. Dat waren ze vent vergeten, geloof ik. Maar ik heb alle hoop dat dat goed komt.”

De gasten arriveren niet als groep, maar druppelen binnen als individuele reizigers. Het zijn Duitsers van een zekere leeftijd. “In de zomer doe we Sail and Bike. Dat houdt in dat mensen individueel komen en een cabine met een eigen douche en toilet boeken via Boat Bike Tours in Amsterdam. Wij bieden cruises van zeven dagen, waar mensen de helft van de dag kunnen fietsen en de helft van de dag kunnen zeilen.”

Je hoort steeds vaker over een verschuiving van groepsreizen naar individuele reizen, met name in de grotere chartervaart. “We deden net als alle andere charters groepsreizen, waarbij de gasten zelf eten en drinken meenamen. Maar we merkten dat daarin wat gaten vielen in de hoogzomer, met de bouwvak vooral, en toen bedachten we om dat met individuele reizen in te vullen. Er gaat een kok mee, er gaat bediening mee en de mensen worden zeven dagen volledig in de watten gelegd. In het voor- en naseizoen doen wij nog traditionele groepsreizen.”

Lees het uitgebreide artikel van Heere Heeresma jr. op de bron: Scheepvaartkrant op pagina 32


EOC
BBZ