Cruiseschepen komen ook naar Texel

OUDESCHILD – Zoals gebruikelijk trekt Texel ook deze zomer weer hordes toeristen. Het gros komt nog op de traditionele manier – met de TESO-ferry, al zien Texelaars de laatste tijd ook geregeld grote cruiseschepen voor het eiland voor anker gaan. Worden de Waddeneilanden het Venetië van Nederland?

Menig Texelaar keek afgelopen week z’n ogen uit toen er aan de Waddenkant van het eiland een cruiseschip langs voer: boven de karakteristieke huisjes van vissersdorpje Oudeschild torende plotseling de schoorsteen van de MS Albatros uit.

Het cruiseschip, dat sinds 1987 onder de Bahamaanse vlag vaart, was voor een zogeheten kunstcruise op 31 juli vertrokken uit Bremen, om de volgende ochtend rond 10.00 uur voor de kust van Oudeschild, in de Waddenzee, voor anker te gaan.

Vanwege de beperkte diepte van de haven van Oudeschild werden de opvarenden – de MS Albatros biedt ruimte aan ruim 800 passagiers – met kleine boten naar het eiland gevaren om daar kennis te maken met de rust, de natuur en de typische lekkernijen die het eiland te bieden heeft.

Een slordige zeven uur later moest iedereen weer aan boord zijn, want de volgende ochtend stond de Engelse havenplaats Dover op het programma. Een dag later volgde er nog een tussenstop in Amsterdam, waarna het schip gisteren terugkeerde in de Duitse havenstad.

Hoewel riviercruiseschepen al langer kind aan huis zijn op Texel, zijn grote cruiseschepen in het gebied dus een relatief nieuw fenomeen. Hoewel de MS Albatros het eerste en vooralsnog enige grote cruiseschip is dat dit jaar een tussenstop op Texel maakt, ziet de havenmeester van Oudeschild wel degelijk een tendens.

Lees het gehele artikel op de bron: NHNieuws

EOC
BBZ