Op reis met gelukschip

Met de brallende vriendenclub die aanmonstert om het tijdens de vaartocht het vooral op een comazuipen te zetten, heeft schipper Jurriaan Hartog het wel gehad. Samen met zijn partner Onyema Onwuka wil hij deze zomer vooral kinderen en hun ouders of grootouders op zijn Gelukschip zien.

Deze zomer zeilt het Gelukschip vanaf 29 juli drie weken lang op maandag vanuit Weesp naar de mooiste plekjes van ons land. Om daar te spelen, te mijmeren, tot rust te komen of flink op te laden. Op het historische zeilschip is plek voor meerdere gezinnen. De vier kinderen van Onyema en Jurriaan (Jua van 12, Isis van 9, Zion van 7 en de kleine Ronja van 1) varen ook mee. Net als hun oma. Iedereen draagt als leerling-matroos een steentje bij om het leven aan boord aangenaam te houden en te verrijken. Ondertussen hopen Onyema en Jurriaan dat de ervaringen aan boord ook ná de vakantie inspireren tot het maken van gelukkige keuzes in het dagelijks leven.

Ze vormen zeker geen doorsnee koppel, deze twee intelligente mensen. Jurriaan (nu 43) begon na het gymnasium braaf aan een universitaire studie. „Maar ik ontdekte al snel dat het institutionele patroon mijn leven zou verkwanselen.” In plaats van de universiteit werd de wereld zijn leerschool. Zo zeilde hij in 2006 de Atlantische Oceaan over. Ook interessant: in 2009 richtte hij Eilandhopper op, de zeilende veerdienst tussen de waddeneilanden die ook deze zomer weer vaart. Jur heeft meer dan 20 jaar ervaring in de scheepvaart. Kortom: genoeg voer voor interessante en diepgaande gesprekken aan boord.

En dan Onyema (41). Zij woont sinds 2013 weer in Nederland. Na haar studie sociale geografie ging ze voor de VN werken en woonde ze onder meer in Kenia en de Cariben. Ze heeft zich ontwikkeld tot deskundige op het gebied van ’werkgeluk’. Haar leiderschapstrainingen worden dit jaar in drie talen vertaald en internationaal uitgerold. Daarnaast geeft ze parttime aardrijkskundeles in Haarlem en werkt ze ook als regisseur. Bijvoorbeeld bij DAT!, de jeugdtheater- en filmschool in Amsterdam-Noord.

Belangrijk
Met alles wat de twee weten, kunnen en hebben verzameld, willen ze een ideale setting voor geluk op het zeilschip creëren. „Want”, zo stelt Onyema, „als je niet uitkijkt loop je helemaal vast in onze stressvolle maatschappij. Werk, internet met zijn sociale netwerkten en voortdurende bron van nieuws, alle dagelijkse verplichtingen in het systeem waarin we leven en noem maar op. We raken zo afgeleid dat we niet meer beseffen wat echt belangrijk is voor ons: ons gezin, onze gezondheid en onze planeet. Zelfs een vakantie gaat gepaard met een hoop stress en is ook nog eens slecht voor het klimaat. Wij vieren vakantie met de wind als energiebron. Als je met ons meevaart, laat je deze zomer een beduidend kleinere ecologische voetdruk achter. Ook omdat we het schip met elkaar delen.”

Het is voor het eerst dat het Gelukschip wordt ingezet voor een groepsvakantie met gezinnen. Dat gezin kan natuurlijk ook een alleenstaande ouder of twee grootouders met kroost zijn. Jurriaan en Onyema varen niet zomaar uit, benadrukken ze. „We weten wat we aangaan en hebben ons goed voorbereid.”

De vakantie-ervaring die ze met het Gelukschip willen bieden, is gebaseerd op geluksprincipes uit eeuwenoude en moderne wetenschap. Onyema: „Deze principes zorgen ervoor dat we effectiever leren denken, spreken en handelen. En zo ontstaan er vanzelf hele mooie dingen.”

Bron: een dubbele pagina groot artikel in het NHD van 13 juli

EOC
BBZ