Maaien waterplanten van start: “Veel klachten, maar weinig noodmeldingen”

HOORN – De hoeveelheid waterplanten op het markermeer groeit en meestal komen er dan veel meldingen binnen van watersporters in de problemen, maar nu is dat niet het geval. Het is zelfs opvallend stil bij de Hoornse Reddingsbrigade Notwin.

In vergelijking met tientallen meldingen vorig jaar, heeft Reddingsbrigade Notwin nog maar enkele keren hoeven ingrijpen om watersporters van het groene goedje te redden. Vaak lopen boten vast doordat het zogeheten fonteinkruid in de schroef blijft haken. De reddingsbrigade vermoedt dat mensen beter zijn geïnformeerd maar ook bestaat de vrees dat boten de haven van Hoorn mijden.

Te laat begonnen met maaien
Dit jaar is er later met het maaien gestart dan normaal. “Het is eigenlijk al een maand te laat”, zegt Wijnand Baerken, havencoördinator van Hoorn. “Er zijn wat aanloopproblemen om het goed georganiseerd te krijgenl. Dat moet volgend jaar beter.” Ook visser Jan Last merkt op dat eerder starten, beter is. “Nu zitten er al veel meer knoppen aan de waterplanten waardoor de zaden zich sneller verspreiden.”

Dit jaar wordt ook het gebied noordelijk van de lijn Hoorn – Sport G boei gemaaid. In eerdere jaren kwam daar geen fonteinkruid voor, maar dit jaar wel. Het is steeds vaker in dieper water te zien en in ondiep water (< 2 meter) lijkt het minder aanwezig. (WvD)

Lees het gehele artikel met video op de bron: NH Nieuws

EOC
BBZ