Regina Maris zeilt naar Chili voor COP

Wie vliegschaamte heeft pakt de trein. Maar dat gaat ’m niet worden, bij de nieuwe VN-klimaattop COP25. Die vindt eind december plaats in Santiago, de hoofdstad van Chili. Een groep jongeren wil hoe dan ook gaan, alleen ze vertikken het om te vliegen.

Dus? Ze huren een enorme driemaster, inclusief kapitein en een kok. Om er op tijd te zijn moeten ze 1 oktober wegzeilen. “Het gaat door, dat is nu zeker”, zegt mede-organisator Jeppe Bijker (27). Grote sponsors leggen een smak geld neer om de duurzame reis mogelijk te maken.

Lees ook het artikel in de Zeepost van 5 juni

Bedankkaart
Met crowdfunding zamelt de groep, onder de naam ‘Zeilen naar de top’, meer geld in. Wie 20 euro doneert krijgt er een handgeschreven bedankkaart uit Chili voor terug. De kleine twee maanden aan boord gaan de twintigers niet zitten duimendraaien, zegt Bijker. De 26 jongeren, uit Nederland, Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk, gaan samen oplossingen bedenken voor duurzaam vervoer. “Een zeilende denktank”, noemt hij het gehuurde schip, de Regina Maris, bij voorbaat al.

De zeiltocht moet volledig CO2-neutraal worden. Alle plekken op het schip zijn bezet. Nou vooruit, wat klimaatexperts, die in Santiago moeten vergaderen, willen de jongeren nog toelaten aan boord. Eén extra uitzondering wil ‘Zeilen naar de top’ wel maken, zegt Bijker.

Klimaatmeisje
Het Zweedse ‘klimaatmeisje’ Greta Thunberg (16) wil ook per schip naar de Chileense klimaattop reizen. Bijker: “Die is welkom! We hebben haar uitgenodigd.” Maar de kans is groot dat Thunberg eerder al wegvaart. Zij wil in september, zonder vliegreis, eerst een conferentie bijwonen in New York, waar VN-baas António Guterres landen zal manen tot actie voor het Parijs-akkoord.

Lees het gehele artikel op de bron: Trouw

BBZ
EOC