Zeilend vrachtschip ‘Tres Hombres’ uit Den Helder redt man van zinkend jacht

Op 27 juni ontvangt kapitein Remi Lavergne van de ‘Tres Hombres’ een noodoproep terwijl hij 300 mijl uit de Atlantische kust van Spanje vaart. Zeilschip ‘Suzie Wong’ maakt water en is zinkende. Ondanks het feit dat alle kogelkranen gesloten zijn, stijgt het waterpeil. Helaas is de Duitse ‘single-handed’ zeiler niet in staat om de oorzaak van het lek te vinden.

Op het moment van de oproep is het jacht ‘Suzie Wong’ 13 zeemijlen verwijderd van de ‘Tres Hombres’. Het schip dat wordt geëxploiteerd door Fairtansport, en alleen wordt aangedreven door de wind, is na een reis van bijna negen maanden naar het Caribisch gebied voor rum, cacao en koffie, op haar weg terug naar Amsterdam.

Lavergne bespreekt samen met de Britse Kustwacht de te nemen acties, waarna het schip koers zet richting het zinkende jacht en haar onfortuinlijke eigenaar. De masten van het zeiljacht zijn binnen een uur zichtbaar dankzij de inspanningen van de bemanning en de juiste wind.

Na het te water laten van de bijboot is de schipbreukeling, en de weinige bezittingen die de zeiler mee kon nemen van zijn jacht, opgepikt. Helaas is de bemanning niet in staat om het stalen jacht te redden. De zeiler zet voet op vaste grond in Brixham en is bijzonder dankbaar dat de moedige crew van de Nederlandse ‘Tres Hombres’ zijn leven kon redden.

Dit is de tweede keer dat het motorloze vrachtschip een zeiler in nood heeft gered op open zee.

De schoenerbrik ‘Tres Hombres’ is een professioneel zeilend vrachtschip, waarmee gepoogd wordt de zeilende handelsvaart nieuw leven in te blazen. Naast het vervoeren van vracht en passagiers wordt het schip gebruikt om leerlingen op te leiden voor de zeevaart.

Lees het gehele artikel op de bron: Kustnieuws

BBZ
EOC