“Gorch Fock” is volgens nieuwe planning in 2020 klaar

Het zeiltrainingsschip “Gorch Fock” moet in de zomer van 2020 weer zeewaardig zijn en geschikt voor sailtraining. Minister van Defensie von der Leyen wil de kosten dekken met 135 miljoen euro.

Minister van Defensie Ursula von der Leyen (CDU) wil de renovatie van het zeiltrainingsschip ” Gorch Fock ” voortzetten ondanks de aanzienlijk hogere kosten. Ze gaf aan dat het werk zou moeten doorgaan en dat het ministerie de ingediende rekeningen zou betalen. Het ministerie zal de voortgang echter wel nauwlettend volgen. Ursula von der Leyen heeft inmiddels een nieuwe baan: voorzitter van de Europese Commissie.

Het werk aan de “Gorch Fock” was begonnen in 2016 met geschatte kosten van 10 miljoen euro, maar deze schattingen bleven continu oplpen. In plaats van tien miljoen euro is er meer dan 70 miljoen euro uitgegeven. Von der Leyen heeft nu vastgesteld dat het beoogde budget van 135 miljoen euro niet mag worden overschreden.

Ondertussen is het ministerie optimistisch dat de scheepswerf Elsflether de bestelling kan afhandelen . De gerenoveerde romp van het schip was vrijdag na drie jaar te water gelaten op de Bredo Werf in Bremerhafen. Tegelijkertijd presenteerde de scheepswerf Elsflether een plan hoe de werkzaamheden in de komende maanden moeten worden voortgezet, wanneer de masten moeten worden geplaatst en de binneninrichting zal worden afgewerkt.

De Elsflether scheepswerf is sinds februari insolvent. De voormalige directie had geld van de marine in dubieuze bijzaken gestopt. De openbare aanklager onderzoekt de fraude en verduistering van een aantal voormalige bestuursleden. Bij hen is uit deze zaak beslag gelegd op zo’n 24 miljoen euro.

Foto: Het marinezeilschip “Gorch Fock” is uit een dok van de Bredo-scheepswerf uitgepakt

BBZ
EOC