CPB twijfelt aan economisch voordeel van bredere sluizen in Afsluitdijk

Het Centraal Planbureau twijfelt aan de economische voordelen van bredere sluizen in de Afsluitdijk bij Kornwerderzand. De extra winst die bedrijven denken te behalen met groot onderhoud aan luxe jachten kan overschat worden, waarschuwt het CPB.

Het CPB heeft een second opinion uitgevoerd op het bidbook van de provincie Friesland, waarmee deze regio verbreding afdwong. In het pleidooi voor grotere sluizen wordt gesteld dat de investering van 131 miljoen uiteindelijk 235 miljoen euro oplevert. Het grootste voordeel á 180 miljoen euro wordt geclaimd door jachtbouwers rondom het IJsselmeer, waaronder de scheepswerven Balk op Urk en Huisman in Vollenhove.

Risico
Elf meter bredere sluizen zorgen ervoor dat grote, luxe jachten terugkeren naar de werven voor groot onderhoud; de zogenoemde refit. De opbrengst wordt geschat op 153 miljoen euro. Het CPB twijfelt aan de realiteit van deze berekening, die is gebaseerd op interviews met directeuren van scheepswerven. ‘Omdat marktpartijen belang hebben bij de verbreding, bestaat het risico dat zij de voordelen overschatten’, aldus het CPB.

Lees het gehele artikel op de bron: Stentor

Afbeelding: superjacht Dancing Hare bij Balk Shipyard op Urk

BBZ
EOC