Windpark verandert voor altijd uitzicht IJsselmeer

Het uitzicht over het IJsselmeer gaat flink veranderen. Want in 2021 draaien er 89 windmolens, 6 kilometer voor de kust van Makkum. Hoe komt dat er uit te zien? Om die vraag te beantwoorden organiseerde Windpark Fryslân een informatieavond.

Enkele tientallen mensen gingen gisteravond op die uitnodiging in. Er zijn zorgen, want het uitzicht wordt heel anders. „Het wordt net een industrieterrein, terwijl we nu een prachtig uitzicht hebben”, zegt Herman Bonneveld, die een recreatiehuisje in Makkum heeft.

Toch hebben veel Makkumers het Windpark Fryslân inmiddels, zij het knarsetandend, geaccepteerd. En dus gaat het deze avond vooral om de details, die ook belangrijk voor de leefomgeving zijn. Want hoe hoog worden ze eigenlijk? (Antwoord: 180 meter) en hoe is er zo min mogelijk lichtvervuiling?

Alleen de dertig buitenste molens krijgen lampen, aldus directeur Anne de Groot. „En we onderzoeken nog of we die lampen ook uit kunnen zetten als er geen vliegtuig in de buurt is”, vult hoofdingenieur Bart Ummels aan.

De werkzaamheden aan het Windpark Fryslân zijn 3 juni begonnen met het aanleggen van de kabels. Eind 2020 levert het park zijn eerste stroom en per 2021 moet het aan 500.000 huishoudens per jaar van duurzame energie voorzien.

De 89 molens worden lichtgrijs geverfd om iets beter ingepast te worden in het landschap. Dat valt Catrinus van der Meer, aanwezig namelijk Plaatselijk Belang Makkum, mee. „Met deze kleur vallen ze toch minder op en passen ze iets beter in het landschap. Ook zijn wij blij met het omgevingsfonds.”

Dit fonds komt er om de kernen rond het IJsselmeergebied te compenseren voor het aangetaste uitzicht. Particuliere projecten die de hele regio ten goede komen kunnen op financiële steun rekenen. Daarvoor is vanaf 2022 voor twintig jaar 720.000 euro per jaar beschikbaar.

Lees het gehele artikel op de bron: de LC via blendle (€)

BBZ
EOC