Lucas Knol: ‘Ik kan met elke groep omgaan’

Lucas knol was jarenlang schipper op het talkjacht Pelikaan. Nu is hij daar terug als eigenaar. Op het eerste gezicht lijkt de eenmasttjalk een plezierjacht, maar het is wel degelijk een charterschip – zij het voor slechts twaalf passagiers. De Pelikaan heet dan ook een talkjacht te zijn.

Sinds 3 januari is de Pelikaan eigendom van Lucas Knol (1983), waarop hij vaart met maat Maike Schlechtriem (1982). Lucas begon in 2001 in de chartervaart op de tweemasttjalk Hannus, die tegenwoordig als pannenkoekenboot in Antwerpen ligt.

Knol werkte toen bij de aan het water gelegen brandstoffenhandelaar Bruinkool in Weesp. “Er kwamen wel eens charterschippers uit Muiden om gasflessen en olie te halen. Ik raakte aan de praat et die mensen en vroeg of ze geen personeel nodig hadden op het water. Ik had het wel gezien op dat pompstation. Toen werd ik ’s avonds gebeld door de schipper van de Hannus.”

Alsof het de gewoonste zaak van de wereld is, vertelt Lucas dat hij toen als 18-jarige op een Aloa-Primvent zeilboot woonde van 6 meter lang. Een zeilboot zonder motor. Daarmee zeilde hij die avond van Volendam naar Muiden, waar de Hannus lag. Hij arriveerde om 1:00 uur en werd dus aangenomen.

Na twee maanden stapte hij echter weer van boord. “Het was een schreeuwschipper; alles was de schuld van de maat. Ik had daar geen zin meer in. Tussen twee tochten in ben ik er met mijn spullen afgestapt en weggevaren..”

Lees het uitgbreide artikel van Heere Heeresma jr. op de bron: Scheepvaartkrant


BBZ
EOC