‘Inspectie minder hinderlijk op hotellende charterschepen’

Verscheidene overheidsinstanties bundelden vorig week hun krachten voor een uitgebreide controle in de haven van Terschelling. In het kader van een thema-actie maakte wandelende reglementen- encyclopedie Thom Bijkersma van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) een ronde langs de rijendik aangemeerde slaapschepen. In totaal inspecteerde men 10 historische zeilende hotelschepen en twee recreatieschepen.

Schipper-eigenaar Erik van Aken van het Wapen fan Fryslân staat er ontspannen bij, informeel gekleed in spijkerbroek en T-shirt. ‘Nee hoor, voor zo’n inspectie ben ik niet bang. Veiligheid hoort erbij. Maar er waren toch wel enkele verrassingen, de inspecteur van ILT vond wat kleine dingetjes die ik makkelijk kan verhelpen.’ Senior-inspecteur Thom Bijkersma van ILT heeft zojuist zijn ronde gemaakt over Van Akens grote tweemastschoener, die tijdens Oerol samen met vele andere charterschepen afgemeerd ligt in de haven van West-Terschelling.

Lees het uitgebreide artikel van Gijs van Hesteren in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor Schuttevaer-abonnees

Foto: Gijs van Hesteren

EOC
BBZ