‘Flettner-rotor enige reële optie voor windaandrijving’

‘Als het gaat om windaandrijving voor handelsschepen zie ik alleen reële opties voor aandrijving door Flettner-rotoren. En voor zeilschepen, met hulpmotoren, in eilandrijke gebieden zoals Indonesië en rond Fiji en misschien het Caribisch gebied.’ Dat is de stellige overtuiging van Capt. Prof. Michael Vahs, zoals het op zijn visitekaartje staat. Vahs is verbonden aan de (maritieme) Hochschule in Leer en al jaren betrokken bij projecten rond windaandrijving voor koopvaardijschepen.

Het meest recente project dat vanuit Leer wordt begeleid is dat van de Fehn Pollux, een 4250 dwt vrachtschip dat nu bijna een jaar met een in Leer ontwikkelde Eco Flettner-rotor onderweg is, waarbij de resultaten de modelberekeningen overtreffen. De brandstofbesparing bedraagt circa 10%.

Vahs was ook betrokken bij de ontwikkeling van Skysail, de vlieger die een schip vooruit moet helpen en waarmee schepen van de rederijen Beluga en Wessels enige tijd rondvoeren. ‘Het is jammer dat we dat project als school niet tot het eind konden meemaken.’

Lees het uitgebreide artikel van Willem de Niet in de papieren of digitale Schuttevaer , alleen voor Schuttevaer-abonnees

Afbeelding: De Fehn Pollux met Flettner rotor

BBZ
EOC