Charter onbestuurbaar in haven Medemblik

Zaterdagmiddag is reddingboot Bernardine van KNRM Medemblik uitgevaren voor een charter welke onbestuurbaar in de Oosterhaven van Medemblik lag. De reddingboot heeft de 22 meter lange tjalk netjes afgemeerd waarna de schipper reparaties kon uitvoeren.

Na een dagje zeilen op het IJsselmeer raakte een 22 meter lang charterschip midden in de Oosterhaven van Medemblik ineens onbestuurbaar. De motor ging niet meer voor of achteruit, wat naderhand bleek te berusten op een kapotte keerkoppeling. Met een stevige noordwesten wind (4-5 bft) zag de schipper zich genoodzaakt om het anker uit te gooien, midden in de vaargeul van de haven.

Via de marifoon stelde hij de havendienst op de hoogte, die hierdoor de overige scheepvaart kon waarschuwen. Tevens werd de melding doorgezet naar de bemanning van reddingboot Bernardine van KNRM Medemblik.

Kort na alarm voer de reddingboot snel uit naar het onfortuinlijke schip. Door de noordwesten wind was het schip naar de overkant van de haven geblazen en had de schipper snel vastgemaakt aan een steiger voor kasteel Radboud. Ter plaatse bleken de 12 opvarenden wel wat geschrokken, maar verder in orde. Reddingboot Bernardine nam de tjalk langszij en meerde deze af aan de kade voor charterschepen. Hier kon de schipper reparaties uitvoeren aan het schip zodat deze later op de middag haar weg weer kon vervolgen.

Lees het gehele artikel op de bron: KNRM Medemblik

BBZ
EOC