Zorgen om panelen op het water

De komende tijd komen er in Nederland flink wat zonnepanelen op water bij. Ook in het IJsselmeer. Verschillende natuurorganisaties maken zich zorgen.

Natuurmonumenten ziet liever dat er eerst andere locaties worden benut voor zonnepanelen, zoals bij bedrijven, geluidswallen of industrieterreinen. ,,Slechts vijf procent van de daken wordt benut. Er is daar ruimte voor miljoenen panelen. We moeten zuinig zijn op de natuur die we nog hebben. En er is te weinig bekend over wat het effect van drijvende panelen op de waterflora en -fauna’’, aldus woordvoerder Shanti Haas.

Ook spraken de Vogelbescherming en de IJsselmeervereniging in dagblad Trouw hun zorgen uit. De natuurorganisaties vrezen de drijvende panelen zorgen voor slechtere waterkwaliteit, met als gevolg vissterfte, waar vogels ook onder te lijden hebben.

Drijvende zonneparken moeten in Nederland binnen twee jaar net zoveel energie gaan produceren als een kleine kolencentrale. Nederland moet een koploper worden op het gebied van zonnepanelen op het water. Dit meldt het consortium ‘Zon op water’, een platform waarin 35 overheden, kennisinstellingen en bedrijven samenwerken.

Ook het Noord-Hollandse waterbedrijf PWN plaatst zonnepanelen op het water. Onder meer bij Hoofddorp en in het IJsselmeer, bij Andijk. Deze drijvende panelen zijn een soort kleine eilandjes, die op het water liggen en meedraaien met de zon. Eerder liet PWN weten zich geen zorgen te maken over negatieve effecten. ,,Onze leverancier heeft er veel onderzoek naar gedaan. We verwachten niet dat de panelen invloed op het water of de natuur hebben, maar we houden dit heel goed in de gaten’’, aldus PWN-directeur Joke Cuperus.

Natuurmonumenten maakt zich in het speciaal zorgen om het IJsselmeer, omdat hier ook het grootste windpark van Nederland komt: windpark Fryslân. Natuurmonumenten wil er in de Tweede Kamer op aandringen dat eerst panelen op daken geplaatst worden, in plaats van in de natuur.

Bron: NHD, maar lees bv ook het uitgebreide artikel in Trouw

Foto: Andijk, beoogde locatie voor zonnepanelen op het water, ANP

BBZ
EOC