Varend Vegetarisch Visrestaurant de Bruinvisch

Van 13 tot en met 22 juni vaart dagelijks vanuit de haven van West-Terschelling het eerste vegetarische visrestaurant het Wad op en gaat daar voor anker. Aan boord van de historische zeiltjalk Bruinvisch genieten de gasten van een Uitgevist Menu bereid met wieren, gewassen van de brakke kust en de zilte landbouw. Drie chefs serveren zeven verrukkelijke visloze varianten van klassieke visschotels.

Vegetarische koks
De drie chefs kwamen op het idee voor het vegetarische visrestaurant tijdens hun gezamenlijke opleiding tot vegetarische kok bij ViP Health & Nutrition Haarlem. Vanuit hun liefde voor het typische visrestaurant willen zij een volledig vegetarische versie daarvan opzetten, maar dan wel met alle geuren, smaken en de sfeer die bij de mooiste visschotels horen. Robert Prins, Peter Hundepool en Sven Bergström krijgen dit voor elkaar met louter plantaardige materialen. Ze laten de vissen, schelp- en schaaldieren zwemmen en dragen hun steentje bij aan de voedseltransitie, door een stap verder te gaan dan alleen het imiteren van een enkel vlees- of visgerecht met vlees- of visvervangers.

Menu zonder vis
“Wij laten zien en proeven dat je gasten met groenten van het land en uit de zee een volwaardig en zeewaardig menu kunt voorschotelen. Aan tafel ervaren deze gasten dat ze in een echt visrestaurant zitten, met blauwwit servies, vismes en bijpassend wijn-, bier- of alcoholvrij arrangement.”, aldus het drietal. Ze tonen onder de noemer “Uitgevist” aan dat je kunt genieten van heerlijke zeeschotels zonder nog een aanslag te hoeven doen op de uitgeputte zee. Hun creatieve kookproces is veel meer in harmonie met de zee, die lijdt onder overbevissing, plastic soep, genetische chaos door wereldhandel, kweekvisserij en chemische rotzooi. De dubbele betekenis van ‘uitgevist’komt volledig tot zijn recht.

Dineren op ‘t Wad
De Bruinvisch vertrekt elke dag om 18.00 uur vanuit de haven van West-Terschelling en gaat vervolgens voor anker op het Wad, waar het diner aan boord geserveerd wordt. Na zonsondergang keert de tjalk in de schemering terug in de haven. In de stilte en pracht van de Waddenzee krijgt het diner een extra ecologisch-artistieke dimensie.

Lees het gehele artikel op de bron: Entree Magazine

EOC
BBZ