Italiaans zeilend vrachtschip Brigantes te water

In Trapani, Italië, is op 30 mei, na een twee jaar durende restauratie het zeilend vrachtschip Brigantes te water gelaten. De romp van het schip is klaar, de afbouw en het tuigen gaat de komende tijd plaats vinden. Het is het eerste zeilende vrachtschip in de Middellandse Zee. Het 30 meter lange schip heeft een diepgang van 2,79 en wordt geschikt gemaakt voor het vervoer vergelijkbaar met 10 containers.

De Onice begin deze eeuw

Het schip werd oorspronkelijk gebouwd als tweemast schoener Meta in 1911 nabij Bremen. In 1954 werd het schip gemoderniseerd tot motorvrachtschip onder de naam Onice, zoals het tot 1999 heeft gevaren. In 2016 lag het nog te verkommeren in de haven van Trapani en werd het gekocht door een nieuw gevestigde rederij, om het schip weer zeilklaar te maken voor het vervoer van vracht. De financiering vond plaats door aandeelhouders en crowdfunding. Ook de gemeenten Trapani en Pantelleria steunen het project.

Zusterschip Eye of the Wind

Het vaargebied wordt naast de Middellandse – en Adriatische Zee ook de Atlantische Oceaan. vanuit de Carib en Amerika zal in eerste instantie koffie en cacao worden vervoerd. Het schip krijgt een bemanning van zeven, inclusief de kapitein. Er zal ook een beperkte accommodatie komen voor passagiers. voor havenmanoeuvres zal een elektrische of biobrandstof-motor worden geplaatst. Door een schroefasgenerator en zonnepanelen zal het elektrische systeem worden opgeladen.

De Brigantes is een zusterschip van de ‘Eye of the Wind’ die ook weer onder zeil is gebracht.

Kijk hier voor meer info

EOC
BBZ