Minister: honderden miljoenen extra voor bruggen en viaducten

Voor achterstallig onderhoud aan bruggen en viaducten wil Inframinister Cora van Nieuwenhuizen honderden miljoenen euro’s extra uittrekken. Ze reageert in een Kamerbrief op een waarschuwend rapport van de Algemene Rekenkamer.

De Rekenkamer sprak afgelopen maand over ,,een boeggolf aan uitgesteld en achterstallig onderhoud’’. Veel bruggen, sluizen en viaducten in Nederland zijn versleten. De kans op storingen groeit met de dag. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu zou de problemen bagatelliseren.

Grootste renovatieopgave
Van Nieuwenhuizen noemt de vervangings- en renovatieopgave in haar brief inmiddels ,,de grootste in de geschiedenis’’. Veel kunstwerken zijn gebouwd in de jaren zestig en zeventig. Het huidige budget is 2,5 miljard euro. Niet alleen de leeftijd speelt bruggen en viaducten parten. Ook de extra verkeersdrukte en zware vrachtwagens zorgen voor een slijtage die sneller gaat dan bij de bouw was voorzien.

Rijkswaterstaat had in 2018 voor 353 miljoen euro aan uitgesteld onderhoud aan hoofdwegen in de boeken staan, 414 miljoen aan de hoofdvaarwegen en 106 miljoen euro aan het hoofdwatersysteem.

Uit het onderzoek van de Rekenkamer bleek dat 26 objecten tussen januari 2017 en juni 2018 meer dan drie dagen deels of helemaal afgesloten zijn geweest. In Friesland staat het sluizencomplex bij Kornwerderzand in dit rijtje.

EOC
BBZ