Ondanks dreigende vergroening terug in de motorchartervaart

Na bijna dertig jaar aan de wal is Berthus van den Berg terug in de vaart met het motorcharterschip Flora. Maar aan het begin van zijn eerste seizoen maakt hij zich al zorgen over de vergroeningseisen die op hem af komen.

Kleine bootjes. Ook voor berthus van den Berg (1960) begon het daarmee. Daarna kwam de tjalk van zeilschool Krekt oer ’t Wetter in Uitwellingerga. In 1979 ging hij varen op de Vertrouwen, één van de eerste motorcharterschepen van Nederland. :Dat was echt pionieren”, vertelt Berthus. “De overheid wist niet wat ze ermee aan moest. We voeren met buurthuiskinderen. In de zomervakantie organiseerde we reizen voor ze, meestal naar Friesland. Op de Vertrouwen heb ik leren varen. Het was de tijd dat nog geen papieren nodig waren. Ik heb dat een jaar of vijf, zes gedaan. Uiteindelijk heb ik via het KOF mijn Groot Vaarbewijs gehaald. Mijn vaartijd had ik al, dat ging toen veel makkelijker.”

Behalve op de Vertrouwen, zetschipperde Berthus op de zeilende klipper ‘De tijd zal ’t leren. Halverwege de jaren 80 kocht hij een vrachtschip van 327 tot, de Flora. “Ik zat in de zeilvaart en was een beetje klaar met die groepen Duitse schoolkinderen. Ik had vrienden in de vrachtvaart met wie ik wel eens meevoer en dat leek me ook wel leuk”.

Lees het gehele artikel van Heere Heersma jr. op de bron: Scheepvaartkrant pag 37

Foto: Heere Heeresma jr.

BBZ
EOC